mandag 8. oktober 2007

En helg i sporets tegn


Amy ser sporleggeren går ut

WOW! ja, hva skal jeg egentlig skrive? Tankene svirrer rundt alt som har skjedd denne helga.
Jeg og Amy deltok på sporkurs, kurset ble arrangert av Nidaros BHK og det var to instruktører for praksisdelen, samt Ellinor på teorien. Totalt 12 hunder (og førere) var påmeldt, av de 12 hundene var det 11 forskjellige raser!Fredag startet ettermiddagen med teori, dette var det Ellinor Antonsen som hadde. Gjennomgang av hva spor er og om hvordan hunder "sorterer" inntrykkene av de luktene som de kjenner. Før vi visste ordet av det var en time gått og det var pause. For dere som ikke har hatt Ellinor som "fordragsholder", dette MÅ bare oppleves! Hun engasjerer seg i det hun prater om og hun klarer å få tilhørerne til å engasjere seg like mye. Når hun "nuser" bortover og later som hun er hund, hele kroppen og ansiktsuttrykkene får oss til å undre på; er hun en hund???

Gruppen ble delt på to instruktører, John-Ketil og Andrea. Jeg kom med på gruppen til John-Ketil. På min gruppe var det 5 forskjellige raser, Gizmo (rottweiler), 
Arthur (rottweiler), Silver (tervueren), Sting (riesen schnauser), 
Inuk (pyreneerhund) og Amy (hoffe såklart!). 
Av de andre deltagerne var det kun Inuk (og Carina) som
jeg kjente fra før, samt John-Ketil som jeg har hatt som instruktør tidligere.

Vår gruppe var på parkeringsplassen ved veien over til Dragsten. Dette er et velbrukt sporsted (både for kurs, trening og konkurranser). Temperaturen lå på 2 grader da jeg parkerte bilen, men det ble da varmere etterhvert! God stemning og spente deltagere samlet seg i en ring. Litt kaffe, og så var vi igang!

Bløte ble flere, for det var myr hvor vi skulle lære dette "fenomenet" spor. Grunnen til at vi startet slik er at duftene henger bedre igjen i bløtt terreng og gjorde det enklere for hundene, de skulle jo lære at det var sporene etter sporlegger (og ikke etter ville dyr) som skulle følges.
Godt etter oppsatt skjema ble det tid for en liten matbit. Det gjorde underverker for både kropp og sjel.
Etter det var det igang med økt nr 2. Utrolig hvor spennende det er å følge med hunden når man selv har lagt sporet! Man lærer å lese hunden på en helt annen måte (for man husker jo hvor man har gått???). Merkebånd hjelper jo litt til, men vi erfarte at jo høyere de hang, jo enklere ble det å se hvor sporet gikk...
Da dagen var omme var både hunder og eiere slitne, men jeg tror alle hadde hatt en flott dag.

På søndag stillte alle opp med hunder. Om vi ble bløt på lørdagen, var dette ingen ting i forhold til denne dagen! Det hadde regnet godt på natta og myrene var (om mulig) enda bløtere. Godt igang igjen. Ut og legge spor, men denne gangen skulle Amy kun se at sporlegger la ut sporet og så skulle hun inn i bilen. Litt liggetid ble det, men det er jo det som er hele vitsen med spor. Og så var det igang. Amy sporet godt, men "datt ut litt". Da var det greit å tenke på at vi krysset noen av sporene fra lørdagen, samt at vi også krysset "ferske" spor etter skogens konge. Jeg sliter litt med å få henne til å markere sporpinnene (og leverposteiboksen), så dette MÅ vi trene mye på (kanskje det blir enklere med apportbukken også da?). Hun har ingen problemer med å bære pinner vi kaster, men når det skal plukkes opp og holdes i munnen.. ÆSJ!

Utrolig hvor mye alle hundene lærte iløpet av de to dagene! Og vi førere lærte oss enda mer; hvordan holde lina? Hvordan kjenne at hunden er på riktig spor? Hvordan løse problemer når hunden tar overvær? Hvordan "sause" oss i bakken? Hvordan skal pinnene/lekene legges i sporet? Hvordan lese vinden? Ja lista kan bli utrolig mye lengre, men jeg sitter fortsatt og sorterer intrykkene etter denne intensive helga i sporets tegn.

Og til slutt noen (vel.. mange) bilder fra en utrolig inspirerende helg sammen med de andre deltagerne og hundene, og ikke minst en stor takk til John-Ketil som har vært en topp insrtuktør for oss og lært oss så mye iløpet av en helg.

Søndag var det endel regn, så da ble det ikke tatt så mange bilder. Bildene av meg og Amy er det Carina som har tatt for oss.


John-Ketil og Gizmo herjer før sporet blir gått ut


"Æ vil ha tebake skoa mi!" - Gizmo


Silver titter etter sporleggeren


"Her kommer jeg!" - Silver


Sting "in action"


Lek ved sporslutt, Sting og John-Ketil


Inuk titter etter sporlegger


Inuk leter nøye etter levergodisen i sporet


AH! Her var sokken med levergodis og lapskaus (!) funnet


Arthur og John-Ketil med "kongen" før sporet blir lagt ut


Arthur på "jakt" etter kongen


Amy sjekker ut pølsene som John-Ketil har i posen


Amy ser etter pølsene og kongen som forsvinner


Amy i sporet på lørdag


Lek ved sporslutt


"Psyko" i blikket???!


Amy i sporet på søndag


Sporslutt søndag

Ingen kommentarer: